IPO-Läger Kinds BK 2002 v.30


LUC VON ZEEBROECK och Masatis Nora

 

Än en gång har det varit träningsläger på Kinds BK, närmare bestämt för 25:e året i följd. Till IPO-gruppen hade man tagit professionell  kunskap från Belgien i LUC VON ZEEBROECK:

  • LUC är licensierad tävlingsfigurant i Belgien sedan 1993.

  • LUC har gjort mer än 80-tävlingar, den kanske viktigaste var som figurant på VM för Rottweiler –2000.

  • LUC har 3 gånger varit figurant på Belgiska mästerskapet för alla raser -98, -00, -01.

  • LUC var reserv figurant på Världsmästerskapet  för Belgiska Vallhundar –95.

  • LUC har även gjort flera nationella tävlingar som CAC & CACIT

  • LUC även varit figurant på tävlingar i Holland.

  • LUC var 4:a –99, 2:a –00 och han vann 2001 på tävlingar för ” figuranter ” .

  • LUC har som träningsfigurant alltid tränat med de bästa Belgiska förare så som Mario Verslijpe, Staf Declersq och Ismaël Devos den sist nämnda vann VM för Rottweiler – 00 och kom på 3:e plats på VM-01.

  • LUC tränar för tillfället  med Geert Verlinden 2 gånger Belgisk mästare för alla raser och 2 gånger på 3:e plats på VM för Belgiska Vallhundar.

  • LUC är också licensierad spårinstruktör i Belgien.

Resultat med sina egna hundar tycker han inte är så imponerande, men han har goda skäl till detta. För det mesta hjälper han andra i Belgien med deras egna hundar och nivån är så hög i Belgien att du måste ha en utmärkt hund för att kunna vara med på t ex. Mästerskap.

Hans tidigare hundar har han meriterade till IPO III. Nu tror han att han har en utmärkt hund i Youk och på hans IPO I prov gjorde dom finfina 98-86-99 poäng.

Medhjälpare till att figurera var Fredrik Bjurklint, inte med lika lång meritlista, men han gjorde en mycket fin insats. En god förebild för kommande svenska figuranter.


Fredrik Bjurklint med Youk, LUC VON ZEEBROECK hund

 

Allt för att ge IPO-tränade svenska ekipage de senaste och bästa metoderna för att lyckas på träning/tävling och som enbart bygger på positiv inlärning. 

Tvärt emot de föråldrade och sadistiska metoder, som flera falanger utövar på Ortsgrupper runt om i vårt land, med att skapa aggressivitet och frustration hos hunden. 

LUC VON ZEEBROECK instruerade i både lydnad , spår och skydd. Hans genomgående recept var att hunden skulle vara trygg i alla situationer, tycka att det är roligt, ordning och reda och belönas ordentligt för önskat beteende.

Det var en mycket givande och trevlig vecka vilket gjort att vi fått mersmak på de nya Belgiska skyddstankarna, något som vi kommer att bygga vidare på.


LUC VON ZEEBROECK - Fredrik Bjurklint
bevakas av
Daneskjold’s Rambo - Norpatorp´s Dewil - Blackneck’s Mach

KIA

 

IPO – Läger på hög nivå i Norge

IPO-VärldsMästaren Ismaël De Vos var i Norge under fyra dagar och föreläste om grundinlärning av alla IPO-momenten. Hans inlärningsmetod är att ge "förstärkning" i precis rätt ögonblick av en viss handling hunden gör. "Klickern" man använder är bara ett redskap för att göra hunden uppmärksam på att "nu gjorde jag rätt” och då får jag belöning (t.ex. godis, boll).

Trots mina förutfattade tankar om klickers ville jag i alla fall åka dit, en IPO-VärldsMästaren och Belgisk Mästare som vunnit över schäfrar, mallar och till råga på allt med en Rottis måste ju ha någonting att komma med.

Här är meriterna som Ismaël De Vos har tagit med sin nuvarande hund Tyson:

- 1997 Klubsieger Zuchtshow: U (exellent)
- 1998 Belgium champ FCI all races
- 1998 Belgium champ Belgian rottweilerclub
- 1999 worldchamp with the Belgium team FCI Austria
- special rottweilershow 2000: 1 excellent CAC
- 2000 Belgium champ Belgian rottweilerclub
- first place worldchampionship rottweilers IFR 2000 Belgium
Ismaël har också gått figurant vid många stora tävlingar.

Det skulle snart visa sig att Ismaël hade en total kontroll på sin turboladdade hund utan att höja rösten det minsta, Tyson låg i högsta tänkbara drift men var manövreringsbar som om han styrdes med en joystick. Imponerande !

Ismaël berättade att han hade använt klicker vid all inlärning. När hunden kunde momentet ersatte han den med tävlingskommandot.  Han ansåg att klickern i samspråk med hunden gav lugnande signaler och framför allt var det en rättvisare och humanare väg i inlärningen. Att det också bygger upp en positiv vänskap baserad på ömsesidig respekt, tillit och förståelse mellan hund och förare behövde vi aldrig ifrågasätta.   

Flera av hundarna som var med hade olika ”lik i lasten”, vi fick se hundar som var körda på aggressivitet, var stressade, skyddsfixerade men som han rättade till enbart med klickersträning. Så otroligt enkelt som han fick hundarna att förstå, att om dom inte gör rätt händer ingenting. 

Ismaël berättade att med klickers vid inlärning gäller det att ha tålamod och låta det ta lite tid i början, när momentet väl sitter där, är resultatet värt allt arbete, det sitter till 100% ! En annan fördel är att du aldrig kommer i konflikt med din hund. Allt flera har insett att den metoden leder till framgång.

Stackel och el tillhör forntida redskap men naturligtvis finns det även i Belgien mindre begåvade som fortfarande använder dessa trots att det är förbjudet. Att använda klickers är väl inte lika häftigt, för det krävs det en homogen förare.

Ismaël De Vos och hans Tyson är verkligen fina ambassadörer för IPO-sporten ! 

och naturligtvis har även jag insett att det finns många fördelar med klickers. Det gäller att kunna plocka russinen ur kakan och inse att man alltid kan lära sig något nytt.

Kia