Norpatorps Dewil 6år

 

      

 

 

 

 

Hundars föda domineras i dag av torrfoder av varierande sorter och kvalitéer. Det är oftast en dyr historia och vad din påse egentligen innehåller vet ingen till 100% 

Det finns ett säkrare alternativ och det är ge hunden hemlagad mat, något som alla klarar av.

Jag brukar gör  ett storkok i veckan med en basblandning på Avorioris- Korngryn - Bovete. Det får stå på och småputtra på låg värme tills det är en mjuk fin gröt. När den har kallnat fryser jag det mesta i portions påsar. Tänk på att det du har i kylen kan bara stå där ett par dagar sedan surnar det.

Att jag blandar ris och korn beror på att fiberhalten och näringen är blir lite högre. Bovete är ett ändå finare spannmål utmärkt att ge till känsliga magar och allmänt överkänsliga djur, dessutom innehåller det inte vete som många tror på grund av namnet.

Till ovanstående spannmålsblandningen tillsätter jag vom. Vom är en av kons magar, den anses mycket nyttig.

Vom finns numera även i skållad form, där den starka lagårdslukten då är borta. Vom är ganska hållbart kan förvaras längre än annat rått kött, förmodligen för att alla enzymerna gör att den nästan jäser  och kanske konserverar sej själv. Vom ger jag rå, att koka den avråder jag dig, värre lukt finns inte.  I många kulturer äts det vom. En del använder tryckkokare för att stänga in lukten.

En tjeck jag träffade sa ”lägg vomen i diskmaskin kör hela programmet, ta upp vommen lägg den i ättiksvatten ett dygn, därefter kan den tillredas smakar ungefär som bläckfisk.

Vommen är något järnfattig, ger man enbart vom kan man behöva tillsätta blod ibland eller ge hjärta någon gång i veckan eller blodpulver går också bra. Istället för vom kan man ge t.ex kindkött, fisk, lamm eller höns.

Allt nötkött kan man ge rått, om det är färskt och väl hanterat. I teorin kan de ha parasiter, men dessa försvinner vid frysning. Allt fläskkött måste alltid kokas, skulle det finnas psedorabies i det, så dör hunden, visserligen har detta ej funnits på många år i Sverige, men risken att få hit detta via andra länder lär ju öka, tills vi får en 100% ursprungsmärkning av allt kött. Vill du så kan du givetvis även koka  nötkött.

Vegetabilisk olja skall alltid ges, Fettsyrorna är livsviktiga för upptaget av många andra vitaminer för lite olja kan ge hudproblem. Av största vikt är att de håller hög kvalité, jag tror inte att de billiga  i plåtdunkar  utan datummärkning gör det. Själv alternerar jag mellan solros, majs eller sesamolja.

Ibland CoatGloss olja med extra höga doser av A och E vitamin. Linfröolja med sina omega 3 och omega 6 fettsyror är utmärkt, tyvärr är det dålig hållbarhet på den, vissa hundar tycker inte om smaken. Det sägs att olivolja skall vara hårdsmällt för hunden och vetegroddsolja  får många hundar  hudproblem av,  det sägs bero på att hunden har svårt att spjälka ut vetet. Många hundägare har berättat att deras hundar är allergiska mot rappsolja, en hästfodergrossist påstår att: ”rappsolja är bra, men bara att köra traktorn på”.

Själv ger jag grönsaker dagligen till min hund, det behövs säkert inte då man ger vitaminer.

Broccoli tycker de flesta hundar om , anses cancerförebyggande, som alla gröna grönsaker, innehåller järn A och C vitamin, B vitaminer , folsyra m.m Vitkål får min hund till efterrätt rå att knapra på, vitkålen är fiberrik, vitkålssaft lär vara bra vid magsår, kalk  och C-vitaminrik. Morötter river jag ibland i maten, man skall inte ge hunden obegränsat med morötter, levern får det jobbigt, då karotinet omvandlas till A-vitamin. Dog Powder är ett bra extra tillskott och som ger min hund en fantastisk päls.

Ett alternativ att laga hundmat snabbt och lätt. Använd något vegetabiliskt hundfoder t.ex(fullkornsvete)/flingfoder. Det finns många fabrikat att välja mellan, som är utan konserveringsmedel, både med och utan vitaminer och kalk.
Till de kalk och ovitaminiserade fodren tillsätts detta
, samt vegetabilisk olja. Tillsätt en tredjedel till en fjärdedel kött eller vom. Fodret kan även blandas ut med ris, antingen kokt eller förbehandlat kennelris, särskilt till växande hundar eller hundar man önskar mer hull på.


Det här blev förfärligt långt, men vill du ha flera färdiga menyer kan du kontakta Kurants Hundtjänst (08-36 77 23) och Lena Söderlund som jag anser är en speciallist på detta.

Ett kan jag i alla fall garantera dig med att ge din hund hemlagad mat, Du får en frisk och pigg hund !

 

P.S När jag har köpt valp har det blivit från  uppfödare som kan garantera mig att valpen får hemlagad mat från start och inget hundfoder. D.S